Celulitida

10.05.2018

Celulitida, to jsou ve skutečnosti drobné kýly, tedy tuková tkáň, která se protlačuje přes oslabenou pojivovou tkáň a tím vznikají maličké hrbolky (tzv. "pomerančová kůže") Způsobuje to hlavně změna pružnosti svalových vláken a růst tukových buněk, obklopených vazivovou tkání, která po nějaké době ztuhne a tukové buňky uvězní. Zpomalí se odvod metabolitů z tkáně, hromadí se voda a vzniká pomerančová kůže.

Tento problém postihuje v různé míře skoro všechny ženy cca. 80 % . Velmi často, co jim skončí puberta. Takže hormony hrají důležitou roli.

Jaké jsou příčiny?

  • hormonální faktory
  • nadváha
  • oslabená struktura pojivové tkáně
  • málo, nebo slabý kolagen
  • Špatný lymfatický oběh, způsobený nepohybováním se
  • Drobné záněty kožní tkáně
  • Hormonální antikoncepce
  • Stres - zvýšená hladina adrenalinu

Změna stravy

  • Zvyšte příjem potravin s antioxidanty, (všechno tmavé ovoce, borůvky, ostružiny atd..) Nasaďte si prostě antioxidační kůru, na trhu jsou spousty přípravků které jsou přírodní a účinné. (Antioxidant Extreme - od Vital Vibe, nebo Pycnogenol, - výtažek z kůry francouzské středomořské borovice pinus pinaster, podporuje zevnitř tvorbu kolagenu a elastinu a tím udržuje pleť pružnou, hebkou a svěží )
  • Jestliže potřebujete zhubnout, tak žádné rychlé stresové akce, hubněte pomau a s rozmyslem
  • Vynechte příjem potravin s vysokým glykemickým indexem , cukry a škroby.
  • Zvyšte příjem vitamínu C, vitamínu D a vápníku v potravě (na posílení vazivové tkáně.)

Další podpůrná léčba celulitidy: masáže, ruční a přístrojové lymfodrenáže, fyzická aktivita zpevní svalstvo a podkožní tkáň. Nutná je trvalá redukce hmotnosti. Bez fyzické aktivity je vliv hubnutí na celulitidu minimální.

Kolagen je rozhodující v léčbě celulitidy, dává kůži pružnost, pevnost - a mládí. Naopak, silné sluneční světlo, volné radikály a věk kolagen poškozují.

Z čeho kolagen vzniká? Vaše tělo tvoří kolagen jen z toho, co sníte. Poskytněte buňkám správnou výživu a výroba kolagenu se zvýší. Dodejte tělu co nejvíce fytochemikálií, to jsou biologicky aktivní látky v ovoci, zelenině, ořeších a obilninách.

Vitamín C je základní nástroj výroby kolagenu přeměnou aminokyselin (prolin a lysin) na kolagen. Najdeme ho v každém ovoci a zelenině, ale je třeba přijímat ho častěji během dne a zvýšit dávky (pouze přírodní vitamin C, jeho syntetická podoba není tak účinná, protože neobsahuje další potřebné balastní látky). Nejlepší zdroje: jahody, ostružiny, brokolice, rajčata, papriky. A na trhu je čistě přírodní vitamín C v prášku.

Zdrojem prolinu a lysinu jsou některé bílkoviny. Nejlepší zdroje těchto aminokyselin: pšeničné klíčky, vaječné bílky, arašídy, fazole, libové maso.

Česnek a cibule obsahují allylsulfidy, jež zpomalují destrukci kolagenu

Zelený čaj dodá pokožce antioxidanty a protizánětlivé látky, které regenerují kolagen. Existují i krémy s extraktem zeleného čaje, které dostanou účinné látky přímo do pokožky.